среда, 29. април 2015.

Bandaza rucnog zgloba i palca (Kao novo - nekorišćeno)


Bandaza rucnog zgloba i palca (Kao novo - nekorišćeno)Stabilizaciona ortoza koja obezbedjuje fiksaciju ručnog zgloba i palca. Koristi se za imobilizaciju zgloba i ruke - sa odvojenim prstima odmora. Indikacije : uganuća i kontuzije na zglobu ruke i / tenosinovitis / karpalnog tunela / degenerativnih promena u području ručnog zgloba / postoperativna posle operacije na zglobu iruke / posle - tretmana preloma i iščašenja zgloba , i karpalnog ili metacarpal operacije. U pitanju je desna bandaza, tj. za desnu ruku. Saljem brzom postom.
Izvor: www.kupujemprodajem.com |  Slični Proizvodi

NAMEŠTANJE ZGLOBOVA - hiropraktika

To je zasebna zdravstvena disciplina i profesija. Ona se u prvom redu bavi dijagnostikom i lečenjem obolenja u čijoj osnovi se nalaze smetnje u pokretima ljudskog tela, a naročito njegove kičme. Ove smetnje mogu nastati kao posledica različitih trauma ili naglog nepravilnog trzajnog pokreta tela, kao i u drugim situacijama. Ovi uzroci dovode do blokade pogođenog zgloba - smanjenog ili potpunog prestanka pokretljivosti jednog ili više zglobova.

Blokirani zglob može dugo vremena ostati u tom nenormalnom položaju i dovesti do naizgled neobjašnjivih poremećaja kao što su bolovi, ograničena pokretljivost kičmenog stuba i udova, povećane mišićne napetosti i nepravilnog držanje tela. Pored toga, ova blokada zgloba može refleksnim putem izazvati organske funkcionalne smetnje (disfunkcije) u radu brojnih organa i organskih sistema. Blokirani zglobovi preko nervnog sistema mogu izazvati veoma različite tegobe, koje ponekad mogu trajati godinama, a da se nikada ne posumnja na kičmu kao njihov mogući uzrok.

Moj zadatak je da otkrijem ovakve smetnje i posle pažljive analize njihovog uzroka da ih otklonim. Pre preduzimanja tretmana potrebno je uzeti detaljne podatke (anamnezu) pri čemu nisu važne samo trenutne tegobe, nego i ranija oboljenja, povrede, saobraćajni udesi, operacije, sportske povrede... Posle uzimanja anamneze sledi pregled, pri čemu sa na samom početku posmatra držanje i kretanje pacijenta.Posle introspekcije sledi opipavanje i izvođenje neuroloških i ortopedskih testova,mišićnih testova, po potrebi i druga ispitivanja.

Cilj pregleda će da se stekne što potpuniji uvid u zdravstveno stanje pacijenta, a naročito u stanje njegovog mišićno-koštanog sistema.

Tretman se zapravo sastoji od specifičnih blagih i bezbolnih pokreta na blokiranom zglobu kičme. Na ovaj način se ponovo uspostavlja pokretljivost zglobova pri čemu se njihove zglobne ploče dovode u međusoban normalan položaj. Po potrebi tretman se može dopuniti i drugim metodama koje imaju za cilj ponovno uspostavljanje funkcionalne sposobnosi aparata za kretanje. To se pre svega odnosi na otopedske zahvate na izjednačavanju dužine nogu, savetovanje o pravilnom držanju tela i pokretima pod opeterećenjem, navike pri spavanju, sportskim aktivnostima i druge potrebne mere.

Osnovna aktivnost je ciljani tretman blokiranog zgloba, pri čemu se pogođeni zglob neznatno pomera preko svoje normalne granice pokretljivosti (fiziološka granica pokretljivosti), ali uz obavezan uslov da to pomeranje nikada ne pređe njegovu normalnu granicu pokretljivosti. Pri tome se često može jasno čuti i zvučni fenomen koji za uspešnost zahvata nije neophodan.

Tretmanom ponovo se bez ikakve štete uspostavlja poremećena pokretljivost blokiranog zgloba. Na ovaj način dolazi takođe i do normalizacije funkcije nerava koji su povezani sa tim zglobom kao i do normalizacije rada organa čiju funkciju ti nervi regulišu.

Kičmeni stub
hiropraktika
hiropraktika
Kičmeni stub je najznačajniji faktor u očuvanju uspravnog položaja čovečijeg tela. Dve glavne karakteristike kičmenog stuba su pravo stajanje i pokretljivost. Kičma je centralni potporni sistem tela, skelet – koštani deo – je naravno osnova, zglobovi dozvoljavaju pokrete, a mišići ih realizuju. Između koštanih segmenata kičme – kičmenih pršljenova - nalaze se diskusi, elastični nosači težine koji obezbeđuju pokret u svim pravcima. Diskusi su mekani, mogu se stiskati, rastezati i tako amortizovati, ublažiti opterećenje. Međutim ti pritisci bi i dalje bili preveliki da mišići koji ne samo što kičmi pomažu u kretanju, već svojom napetošću, tonusom umanjuju opterećenje kičme. Da bi podnela opterećenja – 17 puta manja nego da je ravna - kičma je razvila krivine - u vratnom delu lordozu, u grudnom kifozu, lumbalnom lordozu u sakralnom kifozu.

Hiropraktika
hiropraktika
Vratni deo kičme je (sklop 35 zglobova) najpokretljiviji i ima važnu ulogu u održavanju optimalnog položaja glave i vrata. S obzirom na funkciju glave, velika pokretljivost vratnog dela kičme postignuta je po cenu slabljenja njene stabilnosti. Vratna kičma zatim mora glavu održati u ravnoteži u vrlo preciznom položaju, radi kontrole vidnog polja, ravnoteže i preciznosti, te zbog niza kako svesnih, tako i refleksnih pokreta glave koji se odigravaju putem čula. Vratna kičma je i specifične anatomske građe, i blizine koštanih, nervnih i krvnih struktura. Upravo zato svakodnevne mikropovrede, do kojih dovodi rad u sedećem položaju sa glavom u prinudnom položaju, višesatno gledanje u kompjuter, gledanje televizije, čak i neki hobi pogoduju pojavi bolova u vratu, kao i nekvalitetni noćni odmor, “loš jastuk”, spavanje na trbuhu,povrede glave i vrata. Jer najčešći uzrok patoloških promena u vratu čine degenerativni procesi (oko 90%) koji se javljaju u sklopu degenerativnih promena na kičmenom stubu u celini. Degenerativni proces zahvata više pršljenova istovremeno, pa poseban značaj imaju “male traume”, pri čemu neki nagli pokret glave ili loš položaj glave u toku sna ili neke profesionalne aktivnosti dovodi do pomeranja u sitnim zglobovima. Ako u tim zglobovima već postoje degenerativne promene, usled pomicanja u sitnim zglobovima dolazi do većeg suženja intervertebralnog prostora i pojave simptoma-bolovi, grč mišića, ograničen pokret...
Hiropraktika
Neravnoteža u elastičnosti i snazi mišića, poremećaj cirkulacije vratnog dela kičme nose sobom i problem u smislu nestabilnosti, glavobolja, vrtoglavice… Mikropovrede, prinudno držanje glave, stres, mogu milimetarski izmestiti prvi vratni pršljen (ATLAS) i dovesti do veoma neprijatnog stanja –glavobolje, neraspoloženja, gubitka koncentracije, motivacije i nažalost neki pacijenti veoma dugo “tolerisu” ove tegobe, ne znajući za njihov uzrok. Statistika kaze da 1/3 odrasle populacije ima tegobe u vratnom delu kičme, a da se kod 10 do 15% ovih osoba, tegobe javljaju u različitim vremenskim intervalima, pa nekada mogu trajati više meseci. Međutim, nikada nije rešenje trpeti ili “ignorisati” tegobe, jer se neke od njih mogu uspešno rešavati, doduše ne baš kao čarobnim štapicem”, ali odmah nakon prvog nameštanja zglobova se oseti olakšanje. Zatim izvlačenjem blagim istezanjem medjupršljenskih zglobova, imaćemo efekat rasterećenja vratne kičme, relaksaciju mišića i smanjenje tegoba.

Nameštanje ATLASA prvog vratnog pršljena radi Prim dr Dragan Vulović,

specijalista fizikalne medicine,školovan za nameštanje Atlasa po metodi

Atlasprofilax uz pomoć specijalno napravljenog i dizajniranog aparata.

Hiropraktika
Grudna kičma, grudna krivina (kifoza) je najčvršća i prevashodno određena koštanim elementima, pri tom i najmanje pokretna jer je u “koštanom kavezu“ u vezi sa rebrima i grudnom kosti. Kod pojačane grudne krivine, pojačane kifoze, kod “kifotičnog držanja” ,tegobe mogu biti posledica slabosti mišića kao posledica produženog stresnog stanja pre svega u mekim tkivima, kod dugog sedenja, stajanja. Pojačana kifoza uzrokuje i brži razvoj degenerativnih promena koje dodatno remete biomehaniku ovog dela i takođe veoma često dovode do pojave bola. Nekada pri naglom pokretu može doći do blagog izmeštanja glave rebra, do istezanja kapsule i bola koji se po intenzitetu opisuje “kao ubod nožem”. I kod ovih stanja grudne kičme, terapija izbora je - nameštanja zglobova i istezanje.

Za razliku od vratne i grudne kičme primarna funkcija lumbalnog dela kičme je statička, a funkcionalno lumbalni deo je pokretljiviji od grdunog dela kičme. Na nivou segmenta L5-S1 obavlja se oko 75% svih savijanja i ispružanja kičmenog stuba. Tačka oslonca svih pokreta tela, sa ili bez opterećenja, je u lumbalnom delu kičmenog stuba. Veličina lumbalne krivine – lordoze- je od primarnog značaja ne samo za lumbalni već i za vratni deo kičmenog stuba, budući da veličina prednjeg nagiba karlice predstavlja “ključ” stava (držanja). Pokreti kičme određeni su fasetnim zglobovima, ligamentnim ograničenjima,neuromišićnim strukturama. Lumbalna kičma se savija i ispravlja, onoliko, koliko to dozvoljava površina zglobova. Pri savijanju unapred leđni mišići se izdužuju do pune fleksije i savijanje se zaustavlja inhibicijom različitih impulsa iz vertebralnih (kičmenih) ligamenata. To se zove kritična tačka. Pri savijanju napred uz rotaciju, ili nagle promene položaja, brži pokret, pa se lumablna lordoza javi ranije i ne uskladi pokret,zglob se može zaključati “sabiti”, ili čak može doći do ispada diska. Tako da progresivna biomehanika pri radu ili sportu može dovesti do bola i “povrede leđa”. U jednom ovakvom ispadu, ili više ponovljenih, može se javiti pravi, ozbiljan problem koji se onda dugo leči. Upravo iz ovih razloga neophodno je putem trtmana delovati na sve zone kičmenog stuba koje su izložene pokretu ili opterećenju za koje nisu spremne da bi se upravo i svaki put kada postoji rizik i posledica oni sanirali odmah i time sprečio razvoj ozbiljnijih stanja.

MIŠIĆI DRŽE NAŠE TELO
Neophodno je pored koštanog dela kičme spomenuti i mišiće koji održavaju vertikalan položaj i omogućavaju njegove pokrete i koji su štit (zaštita) kičmenog stuba. Na kičmeni stub pripojeno je 140 mišića koji su svakodnevno izloženi velikom radu. Mišići koji drže naše telo mogu se grubo uporediti sa zategnutim kanapima jedrilice, čiji jarbol čini naša kičma. Ukoliko mišićni balans nije ujednačen u dužini i snazi, njihovo naprezanje, kod iznenadnog okretanja trupa, naglog savijanja, može izazvati napetost, čija je posledica jaki bolni grč, izmeštanje fasetnog zgloba ili čak dovesti do diskus hernie. Kada govorimo o mišićima leđa, ne mislimo uvek doslovno, jer mišić ne mora regionalno pripadati kičmi, da bi proizveo neki pokret. Međutim, većina mišića se pripaja za kičmene pršljenove jednim svojim delom, dok drugi kraj može biti na susednim pršljenovima ili udaljen od srednje linije na rebrima, lopaticama, karlici. Snaga mišića koji drže naše telo je veoma bitna i ona utiče na naše držanje, našu posturu. A loše držanje je jedan od najvažnijih razloga nastanka bola u leđima, prevashodno bola u krstima. Sedeći način života, gojaznost, preterana mršavost činioci su koji doprinose nastanku poremećaja kičme i bola u leđima. Ukoliko usvojeno loše držanje dugo traje, telo počne “da visi”, sve se više nefiziološki opterećuje, izobličuje menjajući krivine kičme.

Upravo zato, za besprekorno funkcionisanje kičmenog stuba pored očuvanog velikog broja sistema, koštano-zglobnog, ligamentarnog, nervnog, odgovorni su fino uravnoteženi u snazi i dužini mišići kičmenog stuba. Upravo tu gde ova ravnoteža iz bilo kog razloga izostaje često dolazi do povređivanja i oštećenja kičme, pa je briga o mišićima kao zaštiti kičmenog stuba od velike važnosti.Uspešnost tretmana 95%

Povrede ramena
Hiropraktika
hiropraktika
Iščašenje ramena može da bude prouzrokovano dejstvom direktne ili indirektne sile. Kao posledica direktne traume, usled jakog udarca na spoljni i zadnje-spoljašnji deo ramena, može da dođe do iščašenja ramenog zgloba. Takođe, do ove povrede može doći i usled indirektne traume, tj. pada na opruženu i odmaknutu ruku. Ukoliko ruka ostane ”zaglavljena”, a telo nastavi da se kreće unapred, ogromna sila se vrši na zglob ramena. Ova sila može dovesti do toga da glava nadlaktice sklizne iz čašične jame, čime nastaje iščašenje ramena. U sportovima koji podrazumevaju ponavljane pokrete u zglobu ramena iznad glave ili pokrete bacanja (plivanje, odbojka, bejzbol…) ovakva vrsta povrede veoma je česta. Učestalo istezanje zglobne kapsule i ligamenata u dužem vremenskom periodu čini zglob ramena sve nestabilnijim, pa su iščašenja češća.

Vraćanje ramena u normalan položaj je vrlo brzo i bezbolno.Uspešnost tretmana 100%

Povreda lakta (Teniski lakat)
Teniski lakat je upala tetive koja povezuje mišiće opružače sa spoljašnjim delom kosti. To su dugi mišići sa spoljne strane podlaktice koji pomažu da se otvori i ispravi šaka i ručni zglob. Uzrok povrede može biti i u teniskom reketu koji služi da do minimuma smanji silu koja se prenosi na ruku prilikom udarca, ako je poremećen balans u zahvatu dolazi do opterećenja koje je najviše usmereno prema laktu. Zato kod izbora reketa treba obavezno konsultovati stručna lica (trenere). Mehanizam povrede je vezan za mišiće koji se pripajaju na spoljašnjem delu kosti. Pri udarcu lopte dolazi do napetosti opruženih mišića podlaktice. Svaki takav udarac u obliku mikropovrede završava se na gornji pripoj tih mišića i posle čestih ponavljanja delovanje dovodi do istezanja. Ovaj problem sreće se i van sporta kod domaćica, šofera autobusa i kovača.Uspešnost tretmana 95%

Bolovi zgloba šake (carpal tunel syndrome)
Ovaj veoma neprijatni i bolni sindrom nastaje zbog pomeranja kostiju ručja i doručja usled pada ili profesionalne deformacije gde učestali pokret i položaj zgloba dovodi do pomeranja kostiji koje sužavaju prostor kroz koji prolaze nervi i krvni sudovi do šake i prstiju.Tretman nameštanja kostiju ručja i doručja je vrlo brz i bezbolan.Uspešnost tretmana 95%

Bolovi u vratnom delu i glavi,migrene,oslabljeni vid,tipična slika osoba koje dugo vremena provode za radnim stolom i računarom.Uzrok: iščašenje prvog i drugog rebra.Uspesnost tretmana 100%

Novak: Samo da ne bude povreda


IZVOR. B92 | SO
Novak Đoković kaže da je najvažnije da izbegne povrede na početku sezone na šljaci.

  Beta/AP
Beta/AP
Beta/AP
“To nisam uspeo u prethodne tri godine – jednom sam izvrnuo skočni zglob, povredio sam rame pre tri godine, a prošle sezone zbog povrede ručnog zgloba nisam igrao u Madridu. Zbog svega toga nisam se osećao baš tako savršeno pred Rolan Garos“, rekao je prvi teniser sveta.

Novak u Monte Karlu u utorak igra meč drugog kola sa Albertom Ramosom – taj duel na programu je treći po redu, posle duela Monfis – Kuznjecov i Conga – Štruf. Program počinje od 10.30.

“Na šljaci teniser konstantno mora sâm da stvara brzinu loptice, dok na nekim bržim terenima možeš da iskoristiš brzinu protivnikove loptice. Zato je fizički zahtevno i što više vremena imaš da se navikneš, to bolje“, kaže srpski teniser.

Đoković je osvojio titule u Indijan Velsu i Majamiju, pa nije imao mnogo vremena za pripreme.

“Svestan sam toga – sada ima nedelju dana manje vremena između Majamija i Monte Karla, što mi ne ostavlja mnogo vremena za oporavak, ali i dalje se osečam OK. Mentalno sam motivisan da igram ovde i nadam se da će mi telo i um ’preživeti’ do kasne faze ove nedelje. Iskustvo igranja na najvišem nivou u poslednje tri-četiri godine pomoglo mi je da se bolje izborima sa ovakvim situacijama. Prvi put sam to uspeo 2011 – pre toga sam bio treći, ali nisam nikada dobijao toliko mečeva u nizu. Sada osećam i da sam fizički sazreo, ali i mentalno i emocionalno mislim da sam na vrhuncu“.

Novak ističe da ga je iskustvo naučilo da se ne opušta posle odličnih rezultata.

“Samopouzdanje je teško steći – potrebno je mnogo vremena, mečeva, vere u sebe, sati na terenu. Kažem, teško se stiče, ali je tako lako izgubiti ga. Zato pokušavam da budem disciplinovan i svestan toga da moram da nastavim vredno da radim. Nadam se da će mi takav stav omogućiti da ostanem na pravom putu“, zaključio je Đoković.